Forza! wil meer sociale huur & starterswoningen in Velserbroek

Op terrein Smugglers in Velserbroek kunnen meer sociale huurwoningen dan eerst gedacht. Er komen ook starterwoningen. Rugbyclub verhuist

In de bouwplannen voor het terrein van de Smugglers in Velserbroek worden mogelijk meer sociale huurwoningen gebouwd dan vooraf gepland. De rugbyclub wordt verplaatst met sportcomplex VSV.

Wethouder Sebastian Dinjens laat weten dat Velsen een quickscan heeft laten uitvoeren naar de woningbouw in het gebied. Daarin werd gekeken ’of het maatschappelijke doel kan prevaleren boven het financiële’. Dat kan, is de conclusie van de wethouder, daar is wat ruimte.

Die ruimte zou gebruikt kunnen worden om extra sociale huurwoningen op de grond te bouwen. De gemeenteraad schaarde zich woensdag vrijwel geheel achter een motie van LGV, Forza, PS en ChristenUnie om te onderzoeken of er meer sociale huur in het bouwplan past. Velsen Lokaal steunde de motie niet, want die vond deze overbodig.

(Tekst gaat door onder de foto)

De velden van de Smugglers staan over een paar jaar vol met starterswoningen en sociale huurwoningen, tenminste als het aan de gemeenteraad ligt.  © archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Vertraging

Eerder had de gemeenteraad de wethouder al opgelegd dat er in de bouwplannen voor het sportveld veel ruimte moet zijn voor starterswoningen. Ook die wens neemt de wethouder mee in de onderhandelingen voor de grond.

Onder meer D66 was aanvankelijk huiverig dat extra sociale huurwoningen ten koste zouden gaan van starterswoningen, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn, blijkt uit het vooronderzoek van Dinjens. Wel zijn de partijen het erover eens dat een onderzoek naar de mogelijkheden niet moet leiden tot vertraging van woningbouw op het rugbyveld.

VVD en CDA vrezen wel dat een hoger percentage sociale huurwoningen potentiële projectontwikkelaars afschrikt. Ook zitten corporaties krap bij kas, haalt Cas Schollink (VVD) nog even aan. Volgens Leo Kwant (LGV) staat Velison te springen om op de grond sociale huurwoningen te realiseren. Hij benadrukt nogmaals dat dit bouwproject een kans kan zijn voor Velsen om de woningbouw te versnellen. Zo lang als het plannen maken voor de Hofgeest geduurd heeft, zo lang zal het – als het aan de gemeenteraad ligt – niet duren om het woningbouwidee voor het terrein van de Smugglers te realiseren.

Starterswoning

Een starterswoning is een huis of appartement met een prijs tot de grens van de Nationale Hypotheek Garantie. Die grens ligt momenteel op 325.000 euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.