Blijven bouwen aan ’een mooier Velsen’: een keuzemenu met veertien woonlocaties

Ja, het is confronterend als op een kaart Landgoed Beeckestijn wordt ingetekend als woonwijk, of als je gaat snoepen van duinranden in Santpoort en IJmuiden om huizen te bouwen.

Maar die confrontatie gaan ’woonwethouders’ Floor Bal (volkshuisvesting) en Sebastian Dinjens (ruimtelijke ontwikkeling) van Velsen bewust aan.

Je kunt ook suggereren dat ze dat juist expres doen: iets uiterst omstreden voorstellen, om zo de aandacht af te leiden van een andere gevoelige woningbouwlocatie – die dan ineens het redelijke, bespreekbare alternatief lijkt. „Dat zou heel cynisch zijn”, zegt wethouder Dinjens. „Dat is dus ook niet zo. Maar ik kan me ergens wel voorstellen dat de confrontatie voor sommigen onprettig is.”

,,Dat Beeckestijn genoemd wordt, is geen opzet geweest’’, vult wethouder Bal aan. ,,We willen gewoon zo min mogelijk uitsluiten. De discussie over waar we wel en waar we niet willen bouwen, moet zijn beloop kunnen krijgen.’’ Dinjens: ,,Anders kun je niet de goede afwegingen maken.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Herfst op Landgoed Beeckestijn in Velsen.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

In de zoektocht naar bouwlocaties voor ná 2030 in Velsen huurde de gemeente adviesbureau Site Urban Development in, dat, gaf het zelf onlangs al toe, ’tamelijk opportunistisch aan de slag ging’. Hangend boven de gemeentekaart kwam het onderzoeksbureau tot veertien ’strategische locaties’. Van de IJmuider havens tot inderdaad Velserbeek en Beeckestijn, van park Wijckeroog (naast Velsen-Noord) tot het open gebied tussen Santpoort-Zuid en de N208. Die locaties zouden, als je ze allemaal volzet met huizen, van Velsen een grote aaneengesloten stedelijke agglomeratie maken.

Sommige plekken liggen ogenschijnlijk weer voor de hand. Zoals de (verdere) verstedelijking (en verdichting) van IJmuiden en Velsen-Noord, of de oostflank van Velserbroek (’Hofgeest II & III’). Of het kale strookje langs de Kanaaldijk in IJmuiden – al zullen de mensen uit de IJmuiderstraatweg misschien niet zo blij zijn als hun vrije zicht op het Noordzeekanaal verdwijnt.

De gemeente wilde per se hulp van buiten om te kunnen discussiëren over waar je kunt gaan bouwen na 2030, ’voor de open, frisse blik’. Dan hoef je ook niet vast te lopen in je eigen denkpatronen – bijvoorbeeld dat woningbouw in een duinrand ’onbespreekbaar’ is – want duinrand, natuur en zo. Tegelijk kreeg Site Urban Development niet helemaal de vrije hand. Bouwen in Nationaal Park Kennemerland, in recreatiegebied Spaarnwoude, grond van staalbedrijf Tata, of, iets kleinschaliger, ten westen van de Zeewijk in IJmuiden – een stil gekoesterde wens van wethouder Bals partij LGV – waren ’no go’s’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Recreatiegebied Spaarnwoude is verboden terrein voor woningbouw.
© Archieffoto Mediahuis

Fles wijn

Wethouder Dinjens is zijn collega trouwens een fles wijn verschuldigd. De weddenschap ging erover of het initiatief ’havenstad IJpoort’ (een stad met 80.000 huizen op Tata-terrein) ter sprake zou komen in de gemeenteraad, eerder deze maand. Dinjens dacht van niet, maar de ChristenUnie stipte IJpoort toch aan, nadat hij erover in deze krant had gelezen: ’Als ik dat zo lees, is het niet meer voor de grap dat ze daar bezig zijn’.

,,Tata zullen we zeker de komende decennia nog nodig hebben als staalconcern’’, zegt Bal. ,,Als zo’n idee als IJpoort komt, denken we: Moeten we daar wat mee? We zeggen niet dat je daar verder nooit wat moet ontwikkelen, maar op dit moment parkeren we het.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

De Halkade in de IJmuider havens werd winkelgebied.
© United Photos

Bovendien zijn er met die veertien ’strategische locaties’ nog genoeg uitdagingen voor Velsen. Denk maar eens aan het IJmuider havengebied – nu een (broodnodig) industrieterrein. Je kunt verlekkerd kijken naar de oude Rotterdamse en Amsterdamse havens, die zijn of worden omgetoverd in ’hoogwaardige stedelijke woon- en werkmilieus’. Maar dan moeten wonen en werken wel samengaan. ,,Dat is nog wel wat nader onderzoek waard’’, aldus Dinjens. Bal: ,,De haven moet zijn economisch belang kunnen blijven behouden.’’

Op kleine schaal deed Velsen al wat in de havens. De Halkade werd winkelstrip bijvoorbeeld.

Of neem het uitgangspunt uit het politieke raadsakkoord: bouwen mag, zolang er maar zoveel mogelijk groen overblijft. Dat klinkt als een tegenstelling. Maar het kan, zeggen Bal en Dinjens, ’als je de hoogte in gaat’, of ’de natuur de wijk in haalt’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Hoogbouw in Zee- en Duinwijk in IJmuiden.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Complex is ook de verscheidenheid aan ’woonmilieus’, verspreid door de gemeente. Santpoort-Zuid is een heel ander dorp dan Velsen-Noord, om maar iets te zeggen. Velsen wil kunnen bouwen voor de behoefte van ieder afzonderlijk dorp, voor die van de regio – tot en met de overloop vanuit Amsterdam aan toe, maar wil ook minder monotone wijken.

Reëel

En wat te denken van de druk op de woningmarkt? ,,Die is reëel’’, zegt Dinjens. ,,Die druk moeten we zien te reguleren. Een belangrijke uitdaging wordt ook de betaalbaarheid van woningen.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Wethouder Sebastian Dinjens.
© Aangeleverde foto

Bal: ,,Beverwijk en Velsen hebben de afgelopen jaren een wezenlijke bijdrage geleverd aan de sociale woningbouwopgave – bij ons met name in Velsen-Noord en IJmuiden. Nu zijn andere gemeenten meer aan zet.’’

,,Dat betekent dat we in Velsen-Noord en IJmuiden geen sociale woningbouw meer tóevoegen.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Wethouder Floor Bal.
© Aangeleverde foto

,,Zo kunnen we meteen ook differentiëren’’, vervolgt hij. ,,Het Woningbedrijf Velsen heeft 2800 woningen te herstructureren. Dan kun je van drie bouwlagen van een flat er drie aan toevoegen – met een hogere huur. Dat zeg ik ook tegen de Amsterdamse volkshuisvesters als ik met ze aan tafel zit: ’Geen segregatie door differentiatie’.’’

Keuzes

In 2021 moeten de gemeenteraad en het college van B en W keuzes maken in die veertien bouwlocaties. Voordeel is dat ze lang niet allemaal nodig zijn om in de woningbehoefte te voorzien. Die heeft de provincie voor Velsen nu geraamd op 1300 huizen na 2030. Zou je alles bebouwen, kun je vermoedelijk wel tienduizenden woningen kwijt.

Vragen naar voorkeuren binnen die ’top veertien’ heeft bij Bal en Dinjens geen zin. Zie ze als een ’keuzemenu’. ,,In principe is alles bespreekbaar’’, wil de laatste zijn handen ’vrij houden’. ,,We gaan het komend jaar plussen en minnen.’’ Bal: ,,We hebben maar een klein gebied nodig om die woningbehoefte op te vangen. Wat niet nodig is, hoeven we dus ook niet te bebouwen.’’

Hoe dan ook, zo willen beiden benadrukken, moet Velsen ’ook na 2030 blijven bouwen aan een mooiere en aantrekkelijker gemeente’ om in te wonen.

IJmuider Courant, 30 dcember door Robbert Minkhort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.