Vragen in de raad inzake zwarte Piet en demonstratieplekken

het beeldfragment en de beantwoording van de Burgemeester en een reactie van de D66 fractie is te vinden op:

de spreektekst:

Geachte portefeuillehouder Veiligheid,

De fractie van Forza! is voor het behoud van zwarte piet en is tevens van mening dat onze eigen tradities niet door middel van sociale druk hoeven te veranderen door een groep die zich benadeeld voelt. Aangaande de discussie over zwarte pieten en de intochten op scholen en gemeentes in Nederland, heeft onze fractie raadsvragen gesteld aan uw college.

Een van de vragen was of het college zich net als onze fractie en vele inwoners van Velsen uit durft te spreken dat dit een Nederlandse traditie betreft en zou moeten blijven als kinderfeest in Velsen.

Uw antwoord was als volgt” Het college onderschrijft dat Sinterklaas als kinderfeest een Nederlandse traditie is, die zich aanpast aan de maatschappelijke ontwikkelingen.

Gezien de ontwikkelingen omtrent dit maatschappelijke en actuele vraagstuk, alsook andere maatschappelijke vraagstukken vraagt de fractie van Forza! u vriendelijke om in overweging te nemen:

–            om in kernen van Velsen ruimte vrij te maken om het uitten van maatschappelijke meningen mogelijk, voor zowel voor als tegenstanders met de nadruk op respectvolle uitingen.

Redenen:

Gezien de afgelopen dagen en de commotie omtrent de spandoeken van bijvoorbeeld de voorstanders van Zwarte piet en het veranderen van de doeken door tegenstanders is dit voor niemand wenselijk, ondanks dat wij als fractie de boodschap van de voorstanders onderstrepen. Het uitten van een mening omtrent dit (bijvoorbeeld) dit maatschappelijke vraagstuk vraagt ook om een respectvolle manier van de voor en tegenstanders.

De fractie van Forza! is van mening dat een aangewezen plek voor de voor & tegenstanders de wildgroei kan voorkomen en handhaving en de politie zich bezig kan houden met de kerntaken in plaats van spandoeken verwijderen, welke dan telkens weer op een andere plaats of bij een winkel terecht komen wat niet wenselijk is.

Daarnaast zal een vaste plek of meerdere plekken in Velsen en haar kernen leiden tot rust en duidelijkheid, wat een wildgroei aan protest middelen kan verminderen.

Tot zover.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.