Spreektekst algemene beschouwingen 2021

De begroting 2021

Voorzitter,

De begroting van dit jaar telt slechts 230 bladzijdes en dan is het overal goed zoeken naar de juiste cijfers, verwijzingen en uiteraard de bezuinigingen en veranderingen

De buffer van Velsen was al niet groot en wordt met deze begroting niet beter en dat dan ook nog eens in een crisis tijd door het Corona virus.

Toeristen zien we niet meer zo vaak in Velsen dus die vallen weg als inkomstenbron en zo zou ook de promotie van ons Velsen in den vreemde kunnen wegvallen. Het nut van citymarketing hebben wij al betwist en ook de kosten die ermee gemoeid zijn. Meten is weten en dat is lastig met toeristen, maar wat ons betreft houdt dit een keer op. Dat scheelt weer geld.

Voorzitter, dat mensen vanuit Amsterdam en Haarlem graag in IJmuiden willen wonen, komt voornamelijk door de gunstige huizenprijzen in vergelijk met Haarlem en Amsterdam. De naamsbekendheid van IJmuiden is onterendere gegroeid door de negatieve berichtgeving in landelijke kranten zoals bijvoorbeeld over Tata steel en ons fantastische kunstwerk op het strand.

In de begroting komen volksgezondheid, afval en milieu uiteraard ook voor. Bij afval zelfs met een negatief verschil van 1 miljoen euro.

Voorzitter, de grootste bezuiniging komt van de jeugdzorg en sociaal domein, bijna 2.5 miljoen en daarnaast vallen de afvalkosten voor de inwoners ook hoger uit. Daarnaast moet er bezuinigd worden op overige zorg, sport en cultuur.

De decentralisatie vanuit het rijk voor wat betreft de zorg heeft de gemeente ook niet veel goeds gedaan en het rijk beloofd telkens voldoende geld ter beschikking stellen, maar dat komt er niet van. Wat ons betreft gaat het college hier harder in staan evenals de VNG.

Het zijn lastige tijden en tegelijktijdig moeten we zorgen dan Velsen niet onder curatele komt van de provincie.

Het putten uit reserves wordt lastiger en telkens schuiven met getallen in de boekhouding lost niets op, bezuinigen is dus noodzaak. Echter, een begroting met een negatief resultaat is de afgelopen raadsperiode telkens geweest, dus waar is de visie van het college over “regeren is vooruitzien”?

Het lijkt immers wel alsof het college niet vooruit wilt kijken en niet op tijd op de rem heeft getrapt en we nu achteraf met zijn allen moeten mee remmen.

Maar voorzitter, er zijn meerdere zaken die op voorhand aan te zien waren komen in deze bestuursperiode:

  • De mislukte verkoop van het witte theater;
  • De financiële positie en extra gelden voor de schouwburg;
  • De tekorten bij Kenter Jeugdhulp;
  • Het mislukken van het project met woningen op ons mooie strand;
  • Het falen van de rest van het project Kustplaats IJmuiden aan zee
  • Het mislukken van het Brak project;
  • De noodkreet van het Pieter Vermeulen Museum;
  • Het stoppen van de IJmondsamenwerking binnen de Ijmond Commissie;
  • Dat afvalverwerking duurder zou worden door het afstoten van de zwarte restafval bakken?

Voorzitter, uiteraard zijn wij blij dat er niet onomkeerbare besluiten worden uitgesteld of worden vermeden en dat we nu eens moeten kiezen voor onze eigen inwoners, zeker in deze tijd van het Corona virus.

Voorzitter, algemeen beschouwd vragen wij ons op bepaalde momenten af waar we mee bezig zijn. Telkens lopen we achter de feiten aan, de begroting met een verlies wat op voorhand te zien is en was en door het Corona virus ook niet beter erop wordt.

Voorzitter, voor wat betreft de moties en amendementen hebben wij deze goed doorgenomen en zullen waar nodig mee doen aan het debat en anders omwille van de tijd alleen onze stem en/ of stemverklaring geven.

 

Tot zover

 

Uitgesproken op 5 november door Sander Scholts

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.