Tegemoetkoming precariorechten door Corona

Forza! verzoekt het college:

om de precariobelasting naar rato aan te passen voor de periode dat de belastingplichtigen, op last van de overheid, niet in staat waren om inkomsten te genereren met de hulp van voorwerpen waarop de heffing van toepassing is.

De motie luidt als volgt:

De raad van de gemeente Velsen constateert dat:

  • veel ondernemers in de detailhandel, horeca en MKB aan de gemeente precariobelasting verschuldigd zijn, maar de inkomsten – beoogd met de voorwerpen waarover zij de heffing betalen – tijdelijk zijn misgelopen als gevolg van de sluiting die hen door de overheid is opgelegd;
  • .
  • de groep belastingplichtigen die het betreft zich eenvoudig in kaart laat brengen aan de hand van het overzicht van werkelijk gesloten accommodaties en SBI-codes;
  • .
  • het college eerder heeft besloten om de betrokkenen uitstel van betaling te verlenen tot 1 juli 2020, maar dat deze ondernemers tijd nodig zullen hebben om van de crisis te herstellen en afstel meer voor de hand ligt dan uitstel;

De raad van Velsen overweegt dat:

  • het vanuit het oogpunt van redelijkheid, billijkheid en noodzakelijk perspectief voor de betrokkenen beter is om de precariobelasting over de periode van gedwongen bedrijfssluiting naar rato te crediteren;

De gemeenteraad verzoekt het college:

om de precariobelasting naar rato aan te passen voor de periode dat de belastingplichtigen, op last van de overheid, niet in staat waren om inkomsten te genereren met de hulp van voorwerpen waarop de heffing van toepassing is.

En gaat over tot de orde van de dag.

Datum:            28 mei 2020

Naam                                     Fractie
Sander Scholts                       Forza! IJmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.