Staking Veerpont Velsen – Raadsvragen gesteld

Zojuist heeft onze fractie schriftelijke vragen gesteld over de aankomende staking van het Openbaar Vervoer op 28 mei aanstaande. Deze staking treft ook de veerpont tussen Velsen-Zuid en Velsen-Noord.

                                                             

Geacht college,

In het artikel van de IJmuider Courant d.d. 17 mei staat dat onze veerpont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid niet vaart in verband met de OV staking op 28 mei. Overige artikelen met betrekking tot de staking staan in diverse andere media.

Quote uit de IJmuider Courant: De pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid vaart 24 uur lang niet tijdens de staking van het openbaar vervoer op 28 mei. Dat zegt FNV-bestuurderstadsvervoer Eric Vermeulen. “

 

Vraag 1:

Is het college bekend met dit krantenartikel en is het juist dat de pont niet vaart op 28 mei aanstaande?

Vraag 2:

In het artikel staat dat de gemeente Velsen “grote aandacht heeft voor deze casus”

Wat verstaat het college hieronder?

Vraag 3:

Is het college in overleg met provincie of Rijkswaterstaat om een oplossing hiervoor te zoeken?

Vraag 4:

Als de provincie of Rijkswaterstaat geen oplossing kan bieden, is het college bereid om zelf actie te ondernemen en een oplossing te vinden?

 

Vraag 5:

Uitgaande dat de provincie en Rijkswaterstaat geen oplossing bieden, welke oplossing kan de gemeente bieden?

Vraag 6:

De aankomende staking treft vele inwoners van Nederland, zo ook de inwoners van Velsen. Vanuit Velsen-Noord gaan vele scholieren met de pont naar scholen in Velsen. Welke oplossing kan hiervoor geboden worden om toch naar school te kunnen gaan, examens of herexamens te kunnen maken en te voldoen aan de leerplicht.

Vraag 7:

Uitgaande dat de staking door gaat en er geen oplossing is voor de veerpont. Wat is de escalatie planning als er een calamiteit plaatsvindt in een van de tunnels?

Vraag 8:

Bepaald vrachtverkeer (bv chemisch) moet zich verplaatsen via de pont. Wij achten het niet wenselijk dat dit soort verkeer zich ophoud bij de pont en wacht tot deze weer vaart. Dit veroorzaakt gevaarlijke situaties en mogelijke opstoppingen. Wat is de oplossing voor dit soort verkeer als de pont niet vaart?

Vraag 9:

Als de provincie, Rijkswaterstaat en het college geen oplossing kan bieden voor vervoer tijdens deze staking, welke verdere stappen is het college bereid om te nemen?

 

Wetende dat raadsvragen over het algemeen binnen 15 dagen worden beantwoord, verzoeken wij om de vragen eerder te beantwoorden in verband met de staking die binnen deze periode valt. Waar mogelijk kunnen we tijdens de aankomende raadsvergadering hierop terug komen. Dit is niet gebruikelijk maar mogelijk een uitzondering in deze casus.

 

QUOTE:

Krantenartikel IJmuider Courant, 17 mei 2019

De pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid vaart 24 uur lang niet tijdens de staking van het openbaar vervoer op 28 mei. Dat zegt FNV-bestuurderstadsvervoer Eric Vermeulen. “

Tijdens de staking ligt het stadsvervoer van de grote steden, bus- en treinvervoer en het streekvervoer stil. Naast chauffeurs doen de schippers van de veren mee aan de staking laten zowel de FNV als het GVB weten.

De pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, maar ook de Hempont bij Zaandam en pont Buitenhuizen-Assendelft zijn onderdeel van de GVB, het stadsvervoer in Amsterdam, en zullen dus 24 uur lang niet varen.

Lees ook: Ook streekvervoer staakt op 28 mei

De exacte starttijd van de staking is nog onbekend, laat Vermeulen weten. ,,De nachtdienst van de schippers start om tien uur ’s avonds, ze zouden dan na twee uur werken kunnen beginnen met staken. We overwegen nu ook de optie om bij hen de staking te starten op het moment dat hun avonddienst begint. Dan zouden de ponten vanaf maandagavond niet varen, tot dinsdagavond tien uur.’’

Alleen nog door tunnels

In de IJmond gaat de staking van het openbaar vervoer vermoedelijk tot flinke opstoppingen leiden. De pont vaart namelijk extra als compensatie voor de afsluiting van de sluisroute in IJmuiden.

Als de pont niet vaart, dan zijn er nog maar twee uitvalsopties vanuit IJmuiden voor het verkeer en moet al het IJmondiale noord-zuid-verkeer door de Velsertunnel of Wijkertunnel. Verkeer dat normaal gebruik maakt van andere vervoersopties.

Tata Steel is vrijdagmorgen niet in de gelegenheid te reageren op het nieuws. Werknemers van de staalfabriek maken veel gebruik van de pont, maar zullen de 28e met de auto door de tunnel moeten. Ook het vrachtverkeer krijgt last van de staking.

Wagens met bepaalde gevaarlijke stoffen, mogen geen gebruik maken van de Velsertunnel. Zij maken gebruik van een alternatieve route via de Velserpont.

Niet blij

De gemeente Velsen laat weten dat de staking en de gevolgen van deze staking ’grote aandacht van de gemeente heeft’. De lokale afdeling van de Fietsersbond is niet blij met de staking.

Han van Spanje: ,,Voetgangers en fietsers hebben nul opties als de pont niet vaart. Ja, de auto pakken want de trein rijdt ook niet. Dat wordt druk bij de Velsertunnel.’’

Volgens FNV-bestuurder Vermeulen brengen de chauffeurs, bestuurders en schippers iedereen graag netjes van a naar b, maar dwingt de aanpassing van de pensioenleeftijd in Nederland de FNV tot actie.

,,We doen het niet alleen voor de medewerkers in het OV. Het gaat om ieders pensioenleeftijd. Werkgevers krijgen een boete als ze iemand vervroegd met pensioen laten gaan. Als we nu niet in actie komen, is het straks te laat. De pensioenleeftijd zou nu op 66 bevroren moeten worden, zodat er goed onderzocht kan worden hoe de verhouding langere levensverwachting en pensioenleeftijd zou moeten zijn. We doen het ook voor iedereen die de dupe is van de staking van 28 mei, we hopen dat mensen dat begrijpen.’’

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.