Raadsvragen Forza! IJmond: verzwijgen afsluiten sluisroute

De fractie van Forza! IJmond is verbaasd en geschokt en heeft de volgende vragen aan het College inzake het krantenartikel van de IJmuider Courant:

Vraag 1.  Is het juist dat de afsluiting van de sluisroute reeds voor de verkiezingen bekend was? Graag antwoorden met Ja of Nee

Vraag 2. Welke moverende reden of redenen zijn er van het college om het afsluiten van de sluisroute niet aan de gemeenteraad – al dan niet vertrouwelijk bekend te maken als deze informatie/ datum al bekend was bij het college.

Vraag 3. Welke moverende reden of redenen zijn er om de inwoners en belanghebbenden niet in te lichten en met name te wachten tot na de verkiezingen c.q. een gesprek met de wethouder?

Vraag 4. Volgens de woordvoerder van de gemeente Velsen is er afgesproken het afsluiten van de route pas bekend te maken na de verkiezingen. Met welke afdelingen/ functies van ambtenaren (beslissers) is het besproken om dit te doen?

Vraag 5. Volgens de woordvoerder van de gemeente Velsen is er afgesproken het afsluiten van de route pas bekend te maken na de verkiezingen. Met welke organisaties en beslissers is is het besproken om dit te doen?

Vraag 6. Welke sancties gaat het college uitvoeren richting het “verzwijgen” naar de inwoners en de gemeenteraad terwijl het sluiten van de route reeds bekend was bij het college?

Vraag 7. Wat is de reden dat het college wilde wachten met bekendmaken tot na de verkiezingen?

Vraag 8. Deelt het college onze mening dat dit de twijfel bij inwoners trekt dat informatie die cruciaal is richting verkiezingen bewust is verzwegen om zo stemmen te winnen of beter gezegd NIET te verliezen?

Vraag 9. Te lezen is dat de beslissing van het afsluiten van de sluisroute al genomen was, met name in verband met veiligheid en dat de uitvoering en communicatie pas weken later is gedaan. Wat is er in de tijd van ongeveer drie weken vanaf het beslismoment en de werkelijke afsluiting gedaan om de veiligheid te garanderen gezien dit de hoofdreden is?

Vraag 10. Gezien het belang van transparantie en het betrekken van de burgers volgens het nieuwe college: Wat gaat het college doen om het misbruikte vertrouwen te herstellen, de inwoners en belanghebbenden van de juiste informatie te voorzien over de redenen om in de toekomst niet te twijfelen over berichtgeving omtrent de sluisroute en andere berichten vanuit het college?

 

De volledige tekst van de raadsvragen staat hieronder:

Toelichting bij de vragen:

Op 12 juni 2018 schrijft de IJmuiden Courant dat de “afsluiting sluisroute is stilgehouden tot na de verkiezingen”

De integrale tekst staat hieronder:

“De afsluiting van doorgaande route over het sluizencomplex is onder de pet gehouden tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk gespreksverslag tussen Rijkswaterstaat, de gemeente Velsen en de aannemingscombinatie OpenIJ.

In dat overleg dat op 16 maart plaatsvond bracht Velsen in dat de afsluiting ’zeker niet voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart’ gecommuniceerd zou worden.

Feit is dat de sluiting van het complex op dinsdag 3 april om 16.10, pas tweeënhalve week later, bekend werd gemaakt via een persbericht door Rijkswaterstaat.

Voorzitter Han van Spanje van de Fietsersbond, die de documenten via een beroep op de wet openbaarheid van bestuur kreeg van Rijkswaterstaat, snapt niets van het besluit om de sluiting van de sluis pas na de verkiezingen te melden aan weggebruikers: „Verbazingwekkend.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente Velsen werd afgesproken om pas naar buiten te treden na bestuurlijk overleg tussen Rijkswaterstaat en de wethouder. Dat kon pas 26 maart. ,,Dus na de verkiezingen.’’ Verder was het aan Rijkswaterstaat om het communicatiemoment te bepalen, stel Velsen”

 

De fractie van Forza! IJmond is verbaasd en geschokt en heeft de volgende vragen aan het College:

 

Vraag 1.  Is het juist dat de afsluiting van de sluisroute reeds voor de verkiezingen bekend was? Graag antwoorden met Ja of Nee

 

Vraag 2. Welke moverende reden of redenen zijn er van het college om het afsluiten van de sluisroute niet aan de gemeenteraad – al dan niet vertrouwelijk bekend te maken als deze informatie/ datum al bekend was bij het college.

 

Vraag 3. Welke moverende reden of redenen zijn er om de inwoners en belanghebbenden niet in te lichten en met name te wachten tot na de verkiezingen c.q. een gesprek met de wethouder?

 

Vraag 4. Volgens de woordvoerder van de gemeente Velsen is er afgesproken het afsluiten van de route pas bekend te maken na de verkiezingen. Met welke afdelingen/ functies van ambtenaren (beslissers) is het besproken om dit te doen?

 

Vraag 5. Volgens de woordvoerder van de gemeente Velsen is er afgesproken het afsluiten van de route pas bekend te maken na de verkiezingen. Met welke organisaties en beslissers is is het besproken om dit te doen?

 

Vraag 6. Welke sancties gaat het college uitvoeren richting het “verzwijgen” naar de inwoners en de gemeenteraad terwijl het sluiten van de route reeds bekend was bij het college?

 

Vraag 7. Wat is de reden dat het college wilde wachten met bekendmaken tot na de verkiezingen?

 

Vraag 8. Deelt het college onze mening dat dit de twijfel bij inwoners trekt dat informatie die cruciaal is richting verkiezingen bewust is verzwegen om zo stemmen te winnen of beter gezegd NIET te verliezen?

 

Vraag 9. Te lezen is dat de beslissing van het afsluiten van de sluisroute al genomen was, met name in verband met veiligheid en dat de uitvoering en communicatie pas weken later is gedaan. Wat is er in de tijd van ongeveer drie weken vanaf het beslismoment en de werkelijke afsluiting gedaan om de veiligheid te garanderen gezien dit de hoofdreden is?

 

Vraag 10. Gezien het belang van transparantie en het betrekken van de burgers volgens het nieuwe college: Wat gaat het college doen om het misbruikte vertrouwen te herstellen, de inwoners en belanghebbenden van de juiste informatie te voorzien over de redenen om in de toekomst niet te twijfelen over berichtgeving omtrent de sluisroute en andere berichten vanuit het college?

 

 

Graag ontvang ik de antwoorden binnen 15 dagen, door tussenkomst van de Griffie,

 De antwoorden staan dan gepubliceerd in Ibabs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.