Forza wil dat Velsen statushouders weigert

De gemeente moet stoppen met het huisvesten van statushouders. Raadslid Sander Scholts vindt er in Velsen ’de afgelopen jaren al ruim voldoende statushouders zijn opgenomen’.

Hij wil dat Velsen een signaal afgeeft door met ingang van 2017 de taakstelling vanuit het Rijk te weigeren. Dit meldt Scholts in raadsvragen die hij hierover stelt.

,,Het college verschuilt zich achter de taakstelling die opgelegd is vanuit de landelijke overheid voor het plaatsen van statushouders en de bijbehorende boete indien zij hier niet aan voldoet. In de praktijk betekent dit dat een ambtenaar op het ministerie bepaalt hoeveel asielzoekers elke gemeente halfjaarlijks verplicht is om op te nemen, zonder rekening te houden met lokale omstandigheden of bevolkingssamenstelling’’, schrijft Scholts in zijn raadsvragen.

Hij noemt de situatie ’niet eerlijk’. ,,Bent u het met ons eens dat het plaatsen van nóg meer statushouders in onze gemeente van invloed is op de sfeer, het straatbeeld en de bevolkingssamenstelling van Velsen. Anders gezegd: het gezicht van Velsen’’, vraagt hij aan de Velsense gemeentebestuurders.

Bezwaar

Scholts ageert tegen het feit dat alleen direct omwonenden bezwaar kunnen maken tegen de komst van drie extra wachtkamerwoningen; één in Velserbroek, één in IJmuiden en één in Santpoort. In IJmuiden is onlangs een soortgelijk wachtkamerwoning voor statushouders in gebruik genomen.

Vooral vluchtelingen uit Eritrea wonen daar, ze staan op de wachtlijst voor een huurhuis. Iedere Velsenaar zou het het recht moeten hebben om hier bezwaar tegen aan te tekenen, vindt Scholts. ,,Statushouders zullen zich immers niet alleen in hun wachtkamerwoningen ophouden, maar zich door de hele gemeente bewegen.’’

Velsen heeft in 2016 te weinig statushouders van onderdak voorzien en voldeed toen dus niet aan de taakstelling vanuit het Rijk. Eind dit jaar zijn er naar verwachting vier wachtkamerlocaties in gebruik en moet die achterstand grotendeels zijn ingelopen.

Scholts is echter bang dat er voor die wachtkamerlocaties weinig draagvlak is. Hij wil van het gemeentebestuur weten of er onderzoek is gedaan naar dat draagvlak. Verder vindt hij dat er te veel statushouders in IJmuiden komen te wonen.

Afgelopen jaren zijn er weinig vluchtelingen in de andere kernen terecht gekomen en dat wringt voor Forza. ,,De afgelopen jaren is het overgrote merendeel van de te huisvesten statushouders geplaatst in IJmuiden. Vindt u het eerlijk om wederom een grote groep statushouders in IJmuiden te huisvesten?’’

De komst van vier wachtkamerlocaties waarvan twee buiten IJmuiden, is juist bedoeld om te zorgen voor een betere spreiding over alle Velsense kernen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.