Spitspont en pont Velsen

Onderstaand bericht is vandaag 27 februari ’20 verzonden naar de Gemeente Amsterdam inzake de ponten in Velsen door het College van Velsen. Een noodkreet om tot een oplossing te komen!

 

Aan:

het College van Burgemeesters en Wethouders van Amsterdam

 

Hierbij willen wij onze ernstige zorgen kenbaar maken over de veerverbinding Velsen en u met klem verzoeken om met spoed een oplossing te zoeken om de bedrijfszekerheid van de ponten in Velsen te waarborgen.

 

Uitval ponten

In 2007 heeft uw gemeente de zorg voor de Noordzeekanaalveren van Rijkswaterstaat overgenomen. Rijkswaterstaat heeft u hiervoor financieel gecompenseerd inclusief de aanschaf van nieuwe ponten. Helaas wordt de aanschaf van de nieuwe ponten keer op keer uitgesteld. Inmiddels zijn de huidige ponten dusdanig verouderd dat zij niet meer betrouwbaar zijn. Keer op keer worden wij geconfronteerd met uitval van een pont door technische storingen. Hierop worden wij terecht aangesproken door onze inwoners.

Bevorderen fietsverkeer

De laatste jaren zetten wij vol in op het stimuleren van de fiets om hiermee de bereikbaarheid voor de regio te verbeteren. Een van de maatregelen is de inzet van een extra pont in Velsen, zodat hiermee de frequentie wordt verhoogd én een betrouwbare dienstregeling wordt geboden, die met de inzet van 1 pont niet mogelijk is (zie ons schrijven d.d. 30-01-2018). Tot nu toe hebben wij steeds zelf gezocht naar financiering van de inzet van deze tweede pont. Wij betreuren het dat onze inspanningen tenietgedaan worden door ernstige technische problemen, waardoor de pontverbinding niet meer betrouwbaar is en mensen weer kiezen voor de auto. Momenteel is de tweede pont al bijna drie weken uit de vaart.

Zeesluis

Zoals u bekend, wordt in IJmuiden gewerkt aan de nieuwe Zeesluis voor de zeehaven van uw gemeente. Om veilig te kunnen werken is RWS genoodzaakt de route over de sluizen voor alle verkeer te sluiten. Helaas hebben de werkzaamheden ernstige vertragingen opgelopen. Rijkswaterstaat is genoodzaakt de route over de sluizen nog twee jaar langer af te sluiten.

Hierdoor is de regio nog nadrukkelijker aangewezen op de veerverbinding Velsen. In de regio IJmond is dit nu nog de enige oversteek voor langzaam verkeer over het Noordzeekanaal. Hierdoor zijn wij nog ernstiger gedupeerd bij uitval van de pont.

Verzoek

Wij verzoeken u dan ook met klem om met spoed een oplossing te zoeken om de bedrijfszekerheid van zowel de reguliere als de tweede pont te waarborgen. Wij zien graag uw spoedige reactie tegemoet.

 

Origineel bericht:
brief Amsterdam uitval pont

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.