IJmuider Courant: Sander Scholts (Forza) start petitie in ultieme poging om kunstwerk Domestikator bij strand IJmuiden weg te krijgen

Bron IJmuider Courant 26 juni 2019:

Sander Scholts (Forza) start petitie in ultieme poging om kunstwerk Domestikator bij strand IJmuiden weg te krijgen

Nu de gemeente Velsen niet van plan is om de beeldengroep van Atelier van Lieshout weg te halen, gooit raadslid Sander Scholts (Forza) een ander middel in de strijd.

Dinsdagavond laat lanceerde hij een petitie in de hoop zoveel handtekeningen te verzamelen dat de gemeente niet anders kan dan het beeld ’Domestikator’ en het overige werk van het atelier te verwijderen. Inmiddels hebben 33 mensen met een handtekening hun steun betuigd aan het verzoek van het raadslid via de website petitie24.nl of de site van de partij zelf. ,,Het is belachelijk. De gemeente heeft burgerparticipatie en inspraak van inwoners zo hoog in het vaandel en dan vegen ze ruim 1500 reacties op sociale media en bijvoorbeeld onze website zo van tafel.’’ Scholts doelt op een poll die hij via de site van de partij heeft gehouden en reacties die op berichtgeving over het beeld op sociale media zijn verschenen. ,,Uiteraard zijn er ook positieve reacties, maar het merendeel is duidelijk. Dat wanstaltige beeld moet weg.’’

Domestikator van Atelier van Lieshout verbeeldt een man en een hond in een seksuele pose. Al direct na de plaatsing zijn de meningen in IJmuiden verdeeld.

Provoceren

Het beeld wist eerder internationaal de tongen al los te maken, zo wilde Centre Pompidou het beeld niet plaatsen. Wethouder Jeroen Verwoort reageerde op Facebook met de tekst : ’Hiervoor stond het beeld trouwens onder meer bij het Centre Pompidou en in Amsterdam bij de NDSM-werf, dus het IJmuiderstrand completeert een mooi rijtje. Dat dan weer wel. #omdenken’. Het college onderschrijft deze reactie, Scholts vindt dat onbestaanbaar: ,,Je zet iets provocerends neer en overal ontstaat discussie. Ze wisten van tevoren dat het provocerend zou zijn, dat schrijven ze. En dan zet je het neer en zeg je dat we trots mogen zijn erop.’’

Schroevendraaier

In zijn raadsvragen vroeg Scholts het college van B en W al of het beeld weggehaald kon worden. Daarop kreeg hij nul op het rekest. Daarom hoopt Scholts nu met een petitie hetzelfde resultaat te bereiken. ,,Ik denk dat ik wel tussen de 250 en 500 handtekeningen kan verzamelen. Als dat is gelukt wil ik het aanbieden aan de wethouder. Bij het beeld natuurlijk. Ik hoop dat hij zijn schroevendraaier meeneemt, dan kan ie het beeld meteen losschroeven.’’

https://www.ijmuidercourant.nl/cnt/dmf20190626_7740841/sander-scholts-forza-start-petitie-in-ultieme-poging-om-kunstwerk-domestikator-bij-strand-ijmuiden-weg-te-krijgen

http://petitie24.nl/s2641

 

One thought on “IJmuider Courant: Sander Scholts (Forza) start petitie in ultieme poging om kunstwerk Domestikator bij strand IJmuiden weg te krijgen

  1. In een woord: krankzinnig. Een wanstallige kunstuiting vanuit een zieke geest. De naam zegt al genoeg. De Domesticator. De politiek moet luisteren naar het volk en niet zelf beoordelen of iets onder het mom van een kunstuiting in onze mooie gemeente thuishoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.