IJmuidercourant: ‘Haal het wanstaltige beeld weer weg’

https://www.ijmuidercourant.nl/cnt/dmf20190607_93149538/domestikator-bij-strand-ijmuiden-volgens-sander-scholts-van-forza-geen-visitekaartje-haal-het-wanstaltige-beeld-weer-weg

——– IJmuidercourant, 7 juni 2019:

Het kunstwerk Domestikator van Atlier van Lieshout moet volgens Forza-raadslid Sander Scholts zo snel mogelijk uit de gemeente verdwijnen.

Scholts vindt het beeld, dat gezien zou kunnen worden als een seksuele houding tussen mensen of een mens en een hond, te provocerend voor deze locatie aan het strand.

In een setje raadsvragen, verzoekt Scholts te onderzoeken of het beeld op korte termijn weggehaald kan worden. Ook wil hij weten of burgemeester en wethouders op de hoogte zijn van commotie die het beeld eerder op andere plekken opriep. Zo weigerde het Louvre het beeld tentoon te stellen. ,,Het beeld stond ook bij Centre Pompidou, maar dat is een kunstenaarsplek. Het strand van IJmuiden is dat in die zin niet.’’

Als het aan Scholts ligt, worden ook de andere beelden van Atelier van Lieshout die bij het Binnenmeer moeten komen niet geplaatst. ,,Een kunstwerk schijnt een vrouw in een bikini te zijn zonder armen en benen, dit kunstwerk is ook een bar waar je bij de benen naar binnen gaat zegmaar. Het is goed dat kunst de tongen los maakt en iedereen mag een mening hebben, maar dit is geen visitekaartje voor Velsen.’’ Tegen kunst is het raadslid allerminst: ,,Kunst hoort erbij, maar dit is de verkeerde manier. Wat leg je een kind uit als je daarmee aan het strand een ijsje gaat eten?’’

Om de vragen kracht bij te zetten, heeft Forza via de eigen website een aantal stellingen voorgelegd aan bezoekers. Scholts: ,,Het beeld komt overeen met wat je op verschillende facebookpagina’s zoals ’Je bent IJmuidenaar als…’ tegen komt. Mensen die vinden dat de sloopkogel er doorheen moet of die zeggen ’als de gemeente het niet weghaalt doen wij het’.’’

Het raadslid wil tevens weten of de bewering van het mediateam van de gemeente klopt, namelijk dat de gemeente geen geld heeft betaald voor deze kunst. Dit zou niet vreemd zijn, de vergunning is aangevraagd door de projectontwikkelaar van ’Kustplaats IJmuiden aan Zee’; Kondor Wessels. De beelden blijven tot 2024 staan.

Domestikator van Atelier van Lieshout bij het Binnenmeer.
© foto united photos / toussaint kluiters

One thought on “IJmuidercourant: ‘Haal het wanstaltige beeld weer weg’

  1. Het beeld Domestikator is karakteristiek voor alles waar Kondor Wessels voor staat n.l. :
    Wij naaien iedereen, de gemeente Velsen en tevens de ondernemers IJmuiden aan Zee.
    Ik vind dat het beeld moet blijven staan en dat wij daardoor iedere keer bij het zien van dit beeld
    alert zijn op het doen en laten van Kondor Wessels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.