Ijmuidercourant:Onenigheid over beleid toewijzen steunfractieleden Forza

IJmuider Courant:

Een verschil van inzicht over de toewijzing van de steunfractie-functies bij Forza IJmond heeft kwaad bloed gezet tussen de partij en de nummer 6 van de kandidatenlijst Hennie Planting.
Volgens Planting was voor de verkiezingen afgesproken dat het toewijzen van de functie van steunfractielid zou gaan op basis van de volgorde op het stembiljet.
(Lees hier de verklaring van Forza IJmond over Planting)
Planting: ,,Ik heb Sander Scholts (fractievoorzitter, red.) er nog specifiek naar gevraagd tijdens de campagne. Ik zag dat sommigen campagne voor de partij en zichzelf voerden, terwijl ik mijn tijd geheel in de partijcampagne heb gestoken. Daardoor heb ik kansen gemist mij te profileren en voorkeursstemmen te winnen. Sander zei dat het op volgorde van de kandidatenlijst zou gaan. Na de verkiezingen was het ineens anders en ging het om voorkeursstemmen en gaf hij aan dat hij liever jonger bloed in de steunfractie had, ik ben 66. Dat is discriminatie. Hij heeft zijn belofte gebroken.’’
Inzet

Vorige week werden Helleke Demmers en Ferry Levasier voorgedragen als steunfractieleden voor Forza. Volgens Scholts viel Planting voor de steunfractie sowieso ’buiten de boot’, of het nu ging om de zesde plek op de kieslijst of op basis van voorkeursstemmen (daar staat Planting op de elfde plek binnen de partij).

,,We hebben drie zetels en twee steunfractieleden, nummer zes valt daar dus buiten. Hennie heeft veel inzet getoond tijdens de campagne, daar ligt het niet aan. Hij had persoonlijk meer stemmen moeten halen om in de steunfractie te kunnen komen. We hebben gezien dat de jongeren op onze lijst veel stemmen hebben getrokken, de nummer vier op basis van stemmenaantal wilde niet. Daardoor zitten de jongeren nu in de steunfractie. Toen dit duidelijk werd, is Hennie in uitingen en gedrag over een grens gegaan, daar hebben wij als partij nu afstand van genomen.’’
Na de verkiezingen liep het al snel stroef tussen de twee, daarbij vielen in gesprekken harde woorden. ,,Ik heb hem uitgemaakt voor leugenaar en schijnheil’’, vertelt Planting. ,,Ook vind ik het argument over jongeren leeftijdsdiscriminatie, ik zal hierover een klacht bij de balie indienen.’’
Planting en Scholts willen niet met modder gooien, zeggen ze allebei.
Planting: ,,Maar aan de andere kant werd gezegd dat als ik mijn mond niet zou houden, er roddel en modder over mij naar buiten zou worden gebracht. Dat ik een keer bij een PVV-demonstratie ben geweest en dat ik een keer een artikel op een rechtse site heb geliket. Dat was toevallig een artikel waar ik achter stond, daarna heb ik afstand van deze club genomen. Daar was Forza van op de hoogte. Ik ben trouwens niet de enige die klaar is met de partij, ik hoor dat meer mensen de partij de rug toekeren. Ook mensen die verkiesbaar waren voor Forza.’’
Scholts ontkent dat Planting niet over de situatie mag praten. ,,Zijn gedrag is niet juist geweest, er zijn nare berichten heen en weer gegaan, ook in de groepsapp. Dat ik hem monddood wilde maken, zoals hij dat noemde, is niet waar.’’
Ook is het volgens hem niet waar dat mensen de partij de rug toe keren, dat kan namelijk niet. Dat komt omdat de opzet van Forza verschilt van de meeste andere politieke partijen. Scholts: ,,We zijn geen vereniging of stichting en hebben dus geen leden. Je hoeft geen lid te zijn om je voor Forza kandidaat te stellen. We hebben alleen raadsleden en een steunfractie.’’
Daardoor vervalt de rol van veel mensen na de verkiezingen.
,,Iedereen die op de lijst stond, maar niet is verkozen heeft na de verkiezingen geen vaste rol meer. Dat is ook bij partijen als de PvdA, maar omdat zij leden hebben, blijven de mensen die niet zijn verkozen vaak nog wel actief binnen de partij. Je kunt Forza actief blijven volgen, bijvoorbeeld door in de appgroep te blijven of onze vergadering te bezoeken, maar er is geen lidmaatschap’’, vervolgt Scholts. ,,Omdat er geen leden zijn, stellen de leden niet de kieslijst vast , maar wordt de lijst door mij en anderen samengesteld. We hebben redenen om tot een bepaalde volgorde te komen.’’
Scholts zegt wel een partij met een vereniging of stichting te willen worden in de toekomst, het liefst voor de volgende verkiezingen.
Toch klinkt nog onzekerheid door. ,,Alle Forza’s werken op deze manier, dus zonder lidmaatschap. De lokale Forza’s mogen zelf bepalen of ze gaan voor een vereniging of stichting. Over vier jaar zou ik
graag een vereniging met leden of stichting met donateurs zijn, maar we zijn afhankelijk van Forza Nederland hoe dat gebeurt. We doen het nu nog niet, want alle Forza’s moeten dat op dezelfde manier doen anders werkt iedereen verschillend en dat is niet handig.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.